Loven en Bieden in Dordrecht - 175 jaar Veilinghuis Mak

Tentoonstelling in Huis Van Gijn te Dordrecht

Geweest vanaf 26 november 2009 tot en met 16 mei 2010

In het museum Huis Van Gijn te Dordrecht is een overzichtsexpositie geweest naar aanleiding van het jubileum van Veilinghuis Mak in 2009. In augustus 1834 veilde S.J. Mak voor het eerst in Dordrecht; het begin van een 175 jarige traditie. Het bedrijf vestigde zich eertijds definitief in 1839 op de huidige locatie aan de Visstraat.

exponieuw300De tentoonstelling is tweedelig:

Met een wandeling door het museum langs de aankopen van Simon van Gijn en zijn vader wordt een historisch overzicht geschetst van aankopen door de jaren. Beiden kochten een groot deel van de collectie aan bij Mak. Op de tentoonstelling wordt duidelijk hoe de Firma Mak direct of indirect heeft bijgedragen aan de groei van de verzamelingen van het Dordrechts Museum en Museum Van Gijn.

Daarnaast is er een aparte expositie gewijd aan de historie van het veilinghuis. Deze begint met het oudste veilingboek van augustus 1834, waarin een fragment van een schilderij van J.G.Zn. Cuyp bleek te liggen.

In chronologie wordt aan de hand van voorwerpen en attributen de geschiedenis uit de doeken gedaan. Zo wordt de term "handgeld" duidelijk met het originele ebbenhouten handje dat hiervoor werd gebruikt. Sinds de vroege middeleeuwen heette een veiling de slagroede. Het stafje waaraan deze naam wordt ontleend wordt getoond. Pas in de 19e eeuw ging men over op de hamer, waarvan de oudste exemplaren per veiling een andere vorm hadden. Zo was er speciaal voor de wijnveilingen in Dordrecht een hamer in de vorm van een ton.

Aparte aandacht krijgen de atelierveilingen van Willy Sluiter, Frans Lebret, J.C. Schotel en M.P. Reus. De catalogus, atelierstempels en originele werken zullen naast elkaar te zien zijn. De Dordtsche Kunstpottery, ook een initiatief van Mak, zal aparte aandacht krijgen. Dit Jugendstil sieraardewerk met fraaie vormstukken wordt zelden getoond. Vrijwel de gehele collectie met unica's is door Mak destijds aan van Gijn geschonken.

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling bij Huis Van Gijn.